Concept_id i jobstream inte i taxonomy

Hej igen :slight_smile:

I resultatet av https://jobstream.api.jobtechdev.se/stream?date=2023-09-22T01:59:59&occupation-concept-id=NYW6_mP6_vwf så finns concept_idt PFZr_Syz_cUq. Söker man efter PFZr_Syz_cUq med https://taxonomy.api.jobtechdev.se/v1/taxonomy/main/concepts?id=PFZr_Syz_cUq så får man inga träffar. Hur kommer det sig?

Tack för all hjälp!

/Albin

Hej Albin!

Ja precis - kortfattat har det att göra med att Arbetsförmedlingens system som producerar annonser går mot en gammal version av Taxonomy. Vissa begrepp/concept har sedan den versionen blivit deprecated/föråldrade. Man kan välja att inkludera deprecated på det här sättet: https://taxonomy.api.jobtechdev.se/v1/taxonomy/main/concepts?id=PFZr_Syz_cUq&include-deprecated=true

Eller via graphql:

query MyQuery {
 concepts(id: "PFZr_Syz_cUq", include_deprecated: true) {
  id
  preferred_label
  type
  deprecated
  replaced_by {
   id
   preferred_label
   type
   deprecated
  }
 }
}

I det här fallet har en hänvisning, replaced-by gjorts till ett nytt begrepp. Bedömningen har då varit att det är replaced-by-begreppet som egentligen bör användas. Men för tillfället ser det alltså ut som det gör i annonserna, och kommer göra det ett tag framöver.

Rekommendationen blir att antingen alltid inkludera include_deprecated: true när ni jämför med Taxonomy. Alternativt kan ni välja att gå mot den Taxonomy-version som gäller för annonserna, dvs version 1:

query MyQuery {
 concepts(id: "PFZr_Syz_cUq", version: "1") {
  id
  preferred_label
  type
 }
}

Men för det alternativet kanske man också behöver ha med i beräkningen att annonseringstjänsterna en dag kommer att kliva upp mot en senare version av Taxonomy.

deprecated och replaced-by förekommer även för andra typer av begreppet, som occupation-name.

Mvh
David

1 gillning

Okej! Då fattar jag. Tack för ännu ett toppensvar :slight_smile: