Remissvar till Öppna data-utredningen

Var med och formulera remissvar till Öppna data-utredningen! Vi är ett antal organisationer som gått samman för att formulera synpunkter på lagförslaget i Öppna data-utredningens huvudbetänkande Innovation genom information, SOU 2020:55. Var med du också! Kortlänk till dokumentet: http://bit.ly/sou202055

Vi anordnar också en workshop fredagen den 27 november kl 9-12:15 (OBS! Ny tid!) då vi går igenom de synpunkter som kommit in. Mer info och länk till anmälan finns på https://civictech.se/workshop-kring-remissvar-till-oppna-data-utredningen/

Sprid gärna eventet på sociala medier också!
Facebook-event: https://www.facebook.com/events/1095747704218072/
LinkedIn-event: https://www.linkedin.com/events/6729357955197632512/

2 gillningar

Stycket om ”Datorprogram” på sidan 172 i utredningen: I en omvärld där 92% av Sveriges befolkning har en uppkopplad telefon och 7,6 miljoner använder mobilappar som Swish bör begreppet ”Datorprogram” förtydligas till att också omfatta mobilapplikationer/mobilappar, dvs program avsedda att exekveras på en mobiltelefon eller surfplatta.

Bra poäng! I och med dataprogram ligger utanför lagen behövs en vidare utredning för att definiera och föreslå nationella principer och riktlinjer för öppen programvara/öppen källkod, då källkoden för ett program är en informationsmängd som också går att begära ut, eller?

Författningsförslaget nämner öppna format, men inte öppna standarder. Lagförslaget borde referera till den definition av standard som tagits fram av European Interoperability Framework, EIF 1.0

Nu har vi organisationer som vill skicka in remissvar tillsammans färdigställt ett gemensamt utkast på remissvar att skicka in. Vi tänkte att det kanske också kunde vara intressant för er andra att ta del av det dokumentet ifall ni vill kopiera några formuleringar till era egna eventuella remissvar.

Ni hittar det gemensamma dokumentet för remissvar här!

Så här ser processen ut för vårt fortsatta arbete fram tills remissen ska skickas in 17/12:

  • Till och med måndag 14/12 ges möjlighet att gå in och granska dokumentet och inkomma med eventuella ändringsförslag eller tillägg.

  • Under ett möte tisdagen den 15/12 färdigställs det slutgiltiga dokumentet. Efter det tar vi inte emot några fler åsikter.

  • Onsdag 16/12 är sista dag att meddela slutgiltigt om ens organisation vill skriva under.

  • Onsdag 16/12 kl 15:30-16 har vi ett slutgiltigt möte för att göra sista kollen på remissvaret, så det är redo att skickas in den 17/12.

Om ni har egna remissvar som ni kan dela med er av till andra får ni gärna länka till dem här eller lägga upp i denna mapp på Google Drive.

Nu har vi skickat in gemensamt remissvar till Öppna data-utredningen! https://link.medium.com/glYHj1piicb

Tack till alla som bidragit på ett eller annat sätt längs vägen!

Vi 12 organisationer som skrivit under är:

@pernillan Tack för att ni delar! Så kul att ni gick samman och svarade tillsammans.