Yrkesprognoser - kristallkula för Sveriges framtida kompetensbehov

Alla aktörer på arbetsmarknaden skulle säkert gärna vilja ha en kristallkula som kan spå hur framtiden ser ut för olika yrken och branscher. Men eftersom vi inte lever i en sagovärld, så får vi nöja oss med det näst bästa: prognoser.

På plattformen JobTech Development finns flera olika API:er och dataset att använda och kombinera för att få en bild av Sveriges framtida kompetensbehov.

Historiska annonser – Genom att se tillbaka på miljontals jobbannonser från 2006 och framåt kan återkommande trender på arbetsmarknaden identifieras och analyseras.

Yrkesprognoser – Prognoser, baserade på data från Statistikmyndigheten SCB och Arbetsförmedlingen, för 170 yrken i termer av konkurrens och möjligheter till jobb om ett respektive fem år.

Digitalskills.se – Ett prognosverktyg utvecklat av företaget Assedon i ett regeringsuppdrag kring digital spetskompetens. Open source-verktyget är byggt på JobTech Development-API:er och dataset, och är fritt att vidareutveckla för prognoser även för andra yrkesgrupper.

Alla komponenter på plattformen JobTech Development är öppna och tillgängliga för alla att använda.

In English: On the platform JobTech Development, one can find several different APIs and datasets, which can be used in combination in order to get a better picture over Sweden’s future skills needs in light of lifelong learning and skills supply demands.

Kindly, take a look at Historical Ads, Occupational Forecasts, Digitalskills.se.

1 gillning